Shockwave therapie

Shockwave therapie

Shockwave therapie is een therapie die binnen de fysiotherapie al jaren gebruikt wordt om chronische pijnklachten en blessures aan onder andere pezen te herstellen. Maar wat houdt shockwave therapie eigenlijk in? Je leest het in deze blog.

Wat is shockwave therapie?

Eigenlijk is een shockwave of in het Nederlands een schokgolf, een drukgolf, net als geluid dat ook is. Alleen gaat een shockwave veel sneller dan geluid. Maar, net als bij geluid, weerkaatst de golf en ontstaat er een trilling die kan doordringen in weefsels van het lichaam. De trilling zorgt hier voor de aanmaak van extra eiwitten en voor het vrijkomen van groeifactoren. Deze laatste zorgen voor de stimulatie van nieuwe celgroei in de pees en in bindweefsel.

Inmiddels dertig jaar geleden, kwam er een schokgolfapparaat op de markt waarmee bepaalde aandoeningen als verkalkingen in de schouder werden behandeld. Snel daarna ontdekte men dat dit apparaat ook bij toepassing op pezen reactie geeft die leidt tot snel weefselherstel. Inmiddels is men ervan overtuigd dat shockwave therapie, ook wel ESWT oftewel Extracorporale shockwave therapie genoemd, een zeer effectieve behandelmethode is met weinig bijwerkingen.

Waarvoor wordt shockwave ingezet?

Anno nu (2023) kan shockwave therapie ingezet worden bij een flink aantal klachten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan peesontstekingen, zoals peesontstekingen van de schouder, de achillespees en de elleboog. Maar ook helpt het bij pijn in de heup, bij pijn aan de knieschijf en bij hielspoor. Vanaf december 2023 kun je ook voor shockwave therapie in onze praktijk terecht en wel bij fysiotherapeut Melissa van Dam. Heb je chronische pijnklachten en wil je weten of shockwave therapie ook jou kan helpen, neem dan contact met ons op en hopelijk helpen we je snel van je klachten af.