Wat is manuele therapie?

Manuele therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie en is specifiek gericht op het herwinnen van de beweeglijkheid van de gewrichten van met name de wervelkolom in zijn geheel maar ook de overige gewrichten in het lichaam.

De manueel therapeut werkt middels mobilisaties (herhalende bewegingen meestal in de beperkte richting) en manipulaties. Bij manipulaties wordt een korte impuls gegeven aan een gewricht in de eindstand van een beweging. Dit is niet pijnlijk, maar kan wel vreemd voelen en gaat vaak gepaard met een knappend of krakend geluid. De behandeling wordt doorgaans gecombineerd met oefentherapie en oefen-adviezen voor thuis.

De resultaten van de behandeling zijn over het algemeen zeer goed te noemen.
Manuele therapie is geschikt voor klachten die, behalve met pijn, gepaard gaan met het slechter bewegen van een gewricht of gewrichten

Veel voorkomende klachten die de manueel therapeut behandelt:

  • hoofd- en nek en schouderklachten met pijn die uitstraalt tot in de armen
  • klachten hoog in de rug met rib- en borstpijn
  • artrose van de heup
  • lage-rugklachten, eventueel met uitstralende pijn naar de benen
  • bepaalde vormen van duizeligheid, opgewekt door het bewegen van de nek
  • kaakklachten, eventueel gecombineerd met nekklachten.

Gewrichten kunnen ook een te grote beweeglijkheid hebben.
Dat kan leiden tot instabiliteit en klachten. De manueel therapeut kan een patiënt met specifieke trainingsadviezen leren gewrichten door middel van spieren stabieler te maken.

De Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie (NVMT) is de beroepsinhoudelijke vereniging voor manueel therapeuten in Nederland.