Longproblemen corona

Herstel na corona

Veel mensen die het coronavirus COVID-19 hebben gehad, zijn hiervan goed ziek geweest. Een behoorlijk aantal moest worden opgenomen in het ziekenhuis voor extra zuurstof en verschillende patiënten kwamen voor langere tijd op de Intensive Care (IC) terecht waar ze beademd moest worden en tijdelijk in slaap werden gehouden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er hierna meestal intensieve revalidatie nodig is om van alle ontstane klachten te herstellen. Soms gebeurt dit eerst in een revalidatiecentrum maar in de meeste gevallen komt men, via de huisarts of medisch specialist, bij de fysiotherapeut terecht. Deze revalidatie valt onder paramedische herstelzorg en wordt – anders dan ‘normale’ fysiotherapie, voorlopig vergoed vanuit het basispakket.

Wat houden de blijvende klachten precies in?

De klachten en de ernst hiervan die mensen tijdens hun herstel kunnen ervaren, variëren van persoon tot persoon. Dit kunnen (ernstige) klachten van benauwdheid zijn, maar ook klachten van vermoeidheid, spierpijn, conditiegebrek en geheugen en/of concentratieproblemen komen veel voor. Ook kan men beperkingen ervaren in dagelijkse bezigheden, zoals niet kunnen traplopen, problemen ervaren bij de zelfverzorging of slechts hele kleine afstanden kunnen lopen, waardoor boodschappen doen of werken moeilijk is.

Hoe kom je bij de fysiotherapeut terecht?

Als de huisarts of medisch specialist van mening is dat fysiotherapie nodig is om beter te herstellen, dan schrijft hij of zij hiervoor een verwijzing uit. Hierdoor worden de behandelingen vergoed vanuit het basispakket. Zonder verwijzing geldt deze vergoeding niet en moeten de behandelingen meestal zelf betaald worden. Voor fysiotherapiebehandelingen voor herstel na corona geldt wel het eigen risico. Een positieve coronatest is geen vereiste.

Wat kan de fysiotherapeut betekenen?

Als u bent doorverwezen naar de fysiotherapeut, zal deze eerst een uitgebreid intakegesprek voeren om uw specifieke klachten en beperkingen in kaart te brengen. We schreven het al: deze variëren van persoon tot persoon en voor iedere patiënt is dan ook een individueel en op maat gemaakt herstelprogramma nodig. Vaak bestaat de behandeling in ieder geval uit het trainen van de spieren, het opbouwen van conditie, ademspiertraining en functionele training om dagelijkse dingen weer zelf te kunnen doen.

Inmiddels is duidelijk dat herstel na corona een behoorlijke tijd nodig heeft. Dit kan maanden duren, maar soms zelfs ook nog langer. Momenteel wordt de zorg voor zes maanden vergoed tot een maximum van vijftig behandelingen. De behandeling kan in uitzonderlijke gevallen verlengd worden voor een tweede termijn. Wij, de fysiotherapeuten van Fysiotherapie Freek van Ditshuizen, staan u in deze periode op weg naar uw herstel graag bij. Hebt u een verwijzing gekregen, neem dan direct contact met ons op, zodat uw revalidatie zo snel mogelijk van start kan gaan.